Event: Openingslezing Bestuur, Politiek en Politiserend Sociaal Werk? - Raf Debaene

Registration via https://event.ugent.be/registration/Openingslezingpolitisering from 07-12-2023 14:28 until 21-02-2024 00:00

Description

Om de opleiding ‘Politisering in het sociaal werk’ goed van start te laten gaan, trappen we de eerste lesdag af met een inspirerende openingslezing van Raf Debaene. 
Iedereen is van harte welkom in de studieruimte op de eerste verdieping, boven de bibliotheek
Inschrijvingen voor de opleiding polisitering in het sociaal werk verlopen via het platform van De Dunant Academie

We kijken ernaar uit jou te verwelkomen!

BESTUUR, POLITIEK EN POLITISEREND SOCIAAL WERK? 
DENKEN MET JACQUES RANCIÈRE OVER POLITIEK EN DEMOCRATISERING.
Door Raf Debaene

Vandaag zijn er nog altijd verschillende politieke partijen, die in de aanloop naar verkiezingen polemische uitspraken lanceren. Vaak reiken die niet verder dan de veroordeling van de laksheid van de andere partij(en) en de belofte van een eigen kordate aanpak. Inhoudelijk zien we weinig meer dan accentverschuivingen op de balans van collectieve en individuele verantwoordelijkheid. 


We zouden dus leven in postpolitieke tijden, waar geen fundamentele ideologische verschillen meer bestaan. Politiek wordt herleid tot ‘goed bestuur’. In dat kader verschijnt sociaal werk als niets anders dan een bijzondere techniek - naast die van de wet, de ordehandhaving, het onderwijs of de economie - om de samenleving te regelen en er ieder een aangepaste plaats te geven.


Volgens de Franse filosoof verwart deze voorstelling echter ‘politiek’ met ‘bestuur’ of ‘beleid’. Politiek is voor hem altijd een kwestie van democratie, of beter nog: democratisering. Tegen die democratisering wordt de formele democratie ingezet, om er de scherpste kanten van af te vijlen. Deze visie biedt een verhelderend inzicht in de politiserende mogelijkheden van het sociaal werk. 

Programma:

 

Register Option Description Location When? Cost in EUR Available Seats

Openingslezing Bestuur, Politiek en Politiserend Sociaal Werk? - Raf Debaene

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen – Campus Dunant – studieruimte boven de bibliotheek (eerste verdieping)

22-02-2024 16:00 - 18:30

0.00

11