Event: Opstaan met ... Lore Dewanckel

Registration via https://event.ugent.be/registration/opstaanlore from 01-02-2023 12:00 until 15-04-2023 12:00

Description

Lore Dewanckel 

Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek 

De recent uitgevoerde tellingen van dak- en thuisloosheid in een aantal Belgische steden en regio’s wijzen op de toename van het aantal jongvolwassenen in situaties van dak- en thuisloosheid. Dak- en thuisloze jongvolwassenen tussen 18 tot 26 jaar zijn wettelijk volwassen geworden en hebben vaak hun ouderlijk huis of instellingen voor jeugdhulp verlaten. Velen bevinden zich nog volop in de overgang naar volwassenheid en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. Woonzorgtrajecten van dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen zijn over het algemeen zeer complex en volgen niet steeds een lineair pad. De verhalen en dynamische levenstrajecten, vanuit het perspectief van jongvolwassen zelf, komen in dit onderzoek bijgevolg centraal te staan. Het is belangrijk hun ervaringskennis mee te nemen in toekomstig beleid, aangezien zij actieve betekenisverleners zijn die elke dag vormgeven aan hun levensverhaal.

Onderzoek gefinancierd door De Koning Boudewijnstichting en uitgevoerd door Prof. dr. Griet Roets, Lore Dewanckel, Sophie Samyn, Hebe Van Laethem en Tineke Schiettecat van de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (UGent), Prof. dr. Koen Hermans en Evelien Demaerschalk van LUCAS (KU Leuven), en Prof. dr. Martin Wagener, Noémie Emmanuel, Josepha Moriau, Nicolas De Moor, Oasis Forgues—Charue en Bénédicte De Muylder van CIRTES (UCLouvain)

 

Wouter Vanclooster 

vzw Oranjehuis 

Wouter Vanclooster is coördinator van het Team Jongvolwassenen van vzw Oranjehuis. In 2020 ging vzw Oranjehuis van start met Back On Track, een driejarig project dat jongeren begeleidt die dak- of thuisloos zijn op het moment dat de begeleiding de jongeren leert kennen. Binnen deze begeleidingstrajecten is er een specifieke focus op begeleidershouding voor de medewerkers enerzijds en wordt heel gericht werken naar doelstellingen toe met de jongvolwassenen anderzijds. Housing First for Youth in een bedje van Rock 'n Roll..

 

Met tentoonstelling van de originele werken gemaakt voor het onderzoek over dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen door kunstenaarsduo White Rabbit

 

PROGRAMMA: 

09u00 – 09u30 Ontbijt 

09u30 – 11u00 Onderzoek & Praktijk 

 

LOCATIE: FPPW Henri Dunantlaan 2 9000 Gent 2 de verdieping Lokaal 120.086 (ontbijt) Leslokaal 1.2 (presentatie)

Inschrijvingsgeld: 5 euro, ter plaatse CASH te betalen

Register Option Description Location When? Cost in EUR Available Seats

Opstaan met ... Lore Dewanckel

FPPW, Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent

21-04-2023 09:00 - 11:00

0.00

18